Cultuur

Cultuur snuiven is ook een van de mogelijkheden in onze mooie omgeving. Het gebied tussen Maas en Peel biedt vele bijzondere dingen. Zo vind je aan de Maas drie vestingsteden, waarvan de oude stadskernen bewaard zijn gebleven. Ravenstein heeft nog een oude stadsgracht. Megen heeft een origineel stratenplan met gerestaureerde pandjes in de binnenstad. In Grave, ook bekend van de radiowaterstanden, kun je de overblijfselen van de vestingwerken bekijken. In de omliggende dorpen liggen diverse oude boerderijen en landgoederen.

Kastelen

In en rond Mill staan twee bijzondere kastelen. Kasteel Tongelaar ligt op het gelijknamige landgoed, ten noorden van Mill. Niet alleen het kasteel is de moeite van het bezoeken waard, ook de omgeving van het kasteel is prachtig. De oorsprong van het kasteel gaat terug tot in de 9e eeuw.

Elders in Mill staat het vijftiende-eeuwse Kasteel Aldendriel, waar tegenwoordig feesten en evenementen worden gehouden.

Historische bezienswaardigheden

Het Land van Cuijk was al ruim voor de Romeinen een bewoond gebied. Een streek waar de geschiedenis levendig aanwezig is. Sporen van de Romeinen, Bataven en de Tweede Wereldoorlog zijn nog goed zichtbaar door archeologische vondsten die men tot de dag van vandaag nog vindt.

Het Land van Cuijk was eeuwenlang de toevlucht voor velen kloosterlingen toen elders in Nederland kloosters verboden waren. Met een religieus erfgoed als resultaat met bijzondere tradities zoals de Vaart. De basiliek, kerken en kloosters vormen mooie, markante elementen in het landschap.

Meer religieuze bijzonderheden

Denk je aan Nederland dan denk je aan kaas, tulpen en molens. De molen is het symbool van onze strijd tegen water. Niet verwonderlijk dat er in het Land van Cuijk dus ook diverse molens te vinden zijn. Waaronder de bijzondere Hamse Molen, de enige in zijn soort, die sinds 1810 staat te draaien. Deze is te vinden in Wanroij.

Foto’s